bike camps
visuals
home
trainingen
guestbook
about mikey contact
mikey's report agenda
links
mikey's workshop

 

 

Mountainbike.be
Op bezoek bij Mikey's Special 1

Tegenwoordig is mountainbike een sport met vele vertakkingen: naast cross country bestaat er ook freeride, downhill, 4-cross, dual cross en sinds kort spreekt men ook over de zogenaamde all-mountain/enduro categorie als tussenvorm van cross country en freeride. Vanuit praktisch oogpunt blijft cross country natuurlijk de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende tak van onze sport om te beoefenen in ons land. Lange afstanden overbruggen, van het landschap en de natuur genieten, jezelf eens goed moe maken, voor velen ook liefst met een hoog gemiddelde… het kan er allemaal bijhoren. 

Maar ongetwijfeld zullen velen onder ons wel eens zin hebben in iets meer dan dat: spannende en technische afdalingen opzoeken of zich hier en daar eens aan een kleine jump of drop wagen. Sinds kort is dat ook één van mijn nieuwe persoonlijke doelstellingen wanneer ik mijn getrouw scheurijzer uitlaat voor een ritje door de plaatselijke bossen en heuvels. Helaas heb je vanuit een cross country achtergrond niet altijd de natuurlijke ‘feeling’ en technische vaardigheden opgebouwd om obstakels als jumps, drops en kombochten op een vlotte manier te overbruggen – ik althans niet. Maar waar een wil is, is een weg! Daarom besloot Kristof – de gewoonlijke reporter van dienst voor Mountainbike.be – om zijn uitnodiging voor Mikey’s Bike Adventures aan mij over te dragen, zodat ik de kans kreeg om wat te sleutelen aan mijn technische vaardigheden. 

Mikey’s Bike Adventures

Mikey’s bike adventures is een éénmansorganisatie van mountainbiker Maichel Lemmens. Maichel besloot na jarenlange ervaring met cross country, downhill, trial en freeride zijn kennis en vaardigheden door te geven aan andere enthousiaste bikers. Dat doet hij door middel van ‘trainingen’: praktijklessen in het mountainbiken. Maichel organiseert trainingen in allerlei vormen, voor verschillende niveaus: van leren sleutelen aan je bike tot meerdaagse biketrips in het buitenland. Voor ieder wat wils met andere woorden. De trainingen zijn voornamelijk gericht op het aanleren en verfijnen van allerlei technische vaardigheden, die je gebruikt tijdens het mountainbiken: zithouding, remtechniek, bochten nemen, klimmen, afdalen enzovoort. Mikey’s bike adventures is dus zeker niet specifiek gericht op freeride, maar dat was echter wel de primaire oriëntatie van de training die ik mocht volgen: de Mikey’s special 1

De Training: Mikey’s special 1

Ik keek behoorlijk uit naar deze training om nader kennis te maken met de ‘basics’ van freeride. Voordien had ik al wat kleine jumps en drops geprobeerd, helaas met als gevolg dat ik soms nader kennis mocht maken met ons aardoppervlak. Uit angst om weer eens neer te gaan ga je wel eens twijfelen, in je hoofd enkele ‘worst case scenarios’ afspelen en verkrampt op je fiets zitten. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk om jezelf nieuwe dingen te leren. Daarom had ik nood aan wat praktische tips, enkele handvaten om stap voor stap wat moeilijkere obstakels te kunnen overwinnen. Deze clinic bleek daar uitermate goed geschikt voor te zijn. 

 

Aanvankelijk twijfelde ik wat om deel te nemen. Ik beschikte immers niet over meer bescherming dan een doorsnee XC helm en mijn klikpedalen leken me ook niet ideaal om nieuwe dingen te proberen. Dat was allemaal geen probleem, Maichel regelde voor elke deelnemer de gepaste knie/scheen protectie en voor mij een setje ‘flat’ pedalen. 

De Mikey’s Special gaat door op de Filthy trails in Maasmechelen: het enige legale freeride-park in België, dat inmiddels al twee jaar bestaat. De trails zijn gelegen binnen het domein van de Maasvallei in Lanklaar. Voor meer informatie: zie link onderaan de pagina. 

Het dagprogramma, dat mij op voorhand al werd meegedeeld, zag er alvast goed gevuld en gevarieerd uit, met een voorziene start om 10u en einde om 15u. Mijn twee sympathieke collega-deelnemers moesten er echter iets langer over doen om vanuit het noorden (NL) naar ons Belgenland af te zakken. Allemaal geen probleem, want ik had even van de gelegenheid gebruik gemaakt om een gezellig babbeltje te slaan met de vrouw van Maichel, die er voor de gelegenheid ook bij was. Toen iedereen klaar was met kennismaken, bescherming aan te trekken en alvast de zadelpen wat lager te zetten, ging de clinic van start. Eerst moesten natuurlijk de nodige voorbereidingen getroffen worden: Maichel corrigeerde bij iedereen de stand van de remhendels voor een optimale controle van de fiets. Vervolgens deden we wat introductie-oefeningen. We begonnen met wat krappe 8-bochten te maken tussen enkele kegels om daarna over te gaan op de techniek van drop-offs. De Filthy trails bieden een uitstekende accommodatie voor beginners om met kleine, veilige obstakels te beginnen. Daar maakten we dan ook gretig gebruik van. Toen ieder van ons de kleine drops wat onder de knie had, gingen we over naar de ‘whip’ en de pumptrack. Door te beginnen met die ‘veilige’ oefeningen werd voor iedere deelnemer het ijs wat gebroken en kon Maichel inschatten hoe het niveau ongeveer lag. Inmiddels was mij al duidelijk geworden wat deze clinic zo leerrijk en interessant maakte: Maichel gaf voortdurend feedback op een zeer constructieve manier. Opmerkingen over wat je minder goed doet kwamen nooit slecht over. Er werd duidelijk uitgelegd wat je best wel doet en hoe je jezelf kan verbeteren. Op die manier leer je heel snel bij: op mentaal vlak krijg je althans zeer vlug enkele handvaten aangereikt om mee te nemen naar de toekomst. Op die manier kan je jezelf verder verbeteren op zelfstandige basis na afloop van de clinic. Er werd ons vooral duidelijk gemaakt hoe bewustwording, van hoe je op je fiets zit en wat je precies doet, de eerste stap kan zijn om te groeien. Die feedback krijg je meestal niet van je bikemakkers: de meeste mensen (met meer technische vaardigheden) hebben hun techniek ‘op gevoel’ en bovendien ben je meestal te druk bezig met rijden zodat elkaar observeren niet voor de hand liggend is. De groepsdynamiek tijdens de clinic werkte voor mij zeer bevorderlijk. Je leert van elkaar door naar elkaar te kijken en te vergelijken met jezelf. Door de combinatie van Maichels passie en het enthousiasme van de deelnemers, was de sfeer overigens optimaal. 

 

Terug op krachten komen is natuurlijk zeer belangrijk om een hele dag te kunnen biken, dus besloten we na de pumptrack maar om onze picknick op te eten. Na de intro-oefeningen van de voormiddag, werd het tijd om in de namiddag wat spannendere dingen te doen. We begonnen met enkele kombochten, waarbij we vooral tips kregen over onze houding op de fiets en manier van kijken. Na enkele pogingen bleken die tips een mooi resultaat te hebben: de bochten konden sneller en vloeiender genomen worden. Hierna gingen we over op de zogenaamde ‘speedjump’: de eerste deftige jump/drop van de dag. Voor velen misschien een peulschil, maar voor ons toch een overwinning om ‘em soepel en in de gepaste hoek te landen. Maichel wou de clinic natuurlijk gevarieerd houden en het terrein van de Filthy Trails zo breed mogelijk benutten, waardoor we besloten om na onze overwinning op de ‘speedjump’ ook de northshores eens te checken. Hier viel ons allen op hoe een kleine jongen met een goedkope, krakende fiets ons allen overtrof: super vloeiend ging hij over de northshores, dropte hij eraf om daarna door te gaan met wat jumps. Dat was een mooi bewijs dat de Filthy trails voor jong en oud is, maar ook dat je geen high-end fiets nodig hebt om je te amuseren. 

 

Vervolgens kwam voor mij het leukste moment van de dag, de drop-offs aan het begin van de Trails. Voor een beginner vond ik ze toch wel een beetje indrukwekkend, maar met de tips die we tot hier toe hadden gekregen waren de laagste twee zeker niet ondoenbaar. Na enkele oefeningen op de kleinste drop, moest ook de middelste eraan geloven: mijn persoonlijke overwinning van de dag. Ondertussen was de voorziene eindtijd van de clinic al lang overschreden, maar dat was voor Maichel en zijn vrouw blijkbaar geen groot probleem. We reden nog enkele trails in één stuk door met leuke kombochten en wat kleine jumps om de dag op een integrale manier af te sluiten. Niemand had brokken gemaakt aan lichaam of fiets, terwijl er toch voor iedereen een persoonlijke grens verlegd was geweest: we hadden allemaal heel wat bijgeleerd. ‘Last but not least’ had Maichel nog een verrassing voor ons in petto: een hippe muts naar keuze van het merk Maloja, ideaal! We konden blijkbaar allemaal zodanig goed met elkaar overweg, dat er nog een hele tijd werd nagepraat. Een geslaagde dag!

Samengevat

Voordelen

• Constructieve feedback van Maichel: bewustwording van je techniek en houding op de fiets gecombineerd met een reeks nuttige tips.
• Aangepast aan het niveau: voor ieder wat wils, zowel voor beginners als gevorderden.
• Gevarieerd: binnen de beschikbare tijd wordt het parcours zo goed mogelijk benut.
• Gezellige sfeer: mede te danken aan de gekke Noorderburen van dienst 
• Grenzen verleggen zonder onnodige risico’s: alles wordt stap voor stap opgebouwd zonder haast.
• Prijs/kwaliteit: €95,-
- Een hele dag les met persoonlijke feedback – in ons geval ver over de voorziene tijd
- Eventueel wat extra bescherming “zo ver de stock reikt”

Nadelen

• Je kan niet alles op een dag leren.
• Schaf alvast een setje flat pedalen en wat extra bescherming aan om nog eens terug te gaan!Meer info kan je terugvinden op de volgende websites:


www.mikeysbikeadventures.com/
www.filthytrails.be
.

Tekst: Wim Cooreman & Kristof Janssen 
Foto's: Maichel Lemmens

met dank aan Mountainbike.be

 

 

Verslag MTB Training 10 juli 2010 

Niveau 2 

Tijdens de planning van een verlengd weekend in de streek van het Drielandenpunt (Vaals) kwam ik toevallig op de website van Mikey's Bike Adventures terrechthttp://www.mikeysbikeadventures.com 
Op 10 juli stond er daar een mountainbike clinic niveau 2 aangekondigd... dat kon niet beter passen dus stuurde ik vlug een mailtje om te vragen of er nog een plaatsje vrij was. 

Maar waarom wilde ik naar zo'n MTB-clinic gaan ? 
Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met mountainbiken en in al mijn enthousiasme (en door een gebrek aan ervaring en techniek) ben 2 jaar geleden gevallen met een heupfractuur als gevolg. Na een goeie 4 maanden revalidatie kon ik terug fietsen maar de schrik om opnieuw te vallen zat er toch diep in. Vooral afdalen bleef een probleem. In mijn eerste mailtje naar Mikey vertelde ik dit onmiddellijk. Zijn reactie haalde me definitief over de streep : de clinic kon een antwoord bieden voor mijn probleem en bovendien was hij bereid om de clinic te laten doorgaan ondanks het feit dat ik op dat moment de enige deelnemer was. Ik schreef me in. 

Zondagmorgen om 9 uur vertrek ik met de mountainbike vanop onze camping Cottesserhoeve in Vijlen naar het Drielandenpunt in Vaals. http://www.cottesserhoeve.nl 
De vrijdag voordien had ik dit ritje al eens verkend en geloof me... meer opwarming heeft een mens niet nodig. Het was al de hele week stikkend heet en het beloofde vandaag niet anders te worden. Ik sta nog maar net aan het infobord bij de Boudewijntoren of ik word al aangesproken door Mikey die zich voorstelt als Maichel. Het eerste contact valt direct mee en zoals steeds : een eerste indruk bedriegt je zelden. 

Verder kennismaken doen we in de taverne 3-landenpunt met een kop koffie en een stuk limburgse vlaai (enfin rijsttaart wat mij betreft). Maichel overloopt het programma, je krijgt een vragenlijstje, je ondertekent de algemene voorwaarden en in mijn geval door de laattijdige inschrijving : je betaalt het inschrijvinggeld. Alles in een relaxte, gemoedelijke sfeer zodat je zonder stress aan het echte werk kan beginnen. 

 

En dan de fiets op voor de eerste oefening : 8-tje rijden rond twee kegeltjes. Een opwarmertje denk je meteen als Maichel het even voordoet... tot je het zelf moet doen. Wat bij hem zo soepel en gelijkmatig gaat is bij mij een afwisseling tussen trappen en remmen. Niet bepaald elegant maar na een paar tips lukt het ineens veel beter. Zelfvertrouwen +1. 

 

Tussenin neemt Maichel mijn fiets eens onderhanden. Afregeling van de remhendels, bijstellen van de vering... daar komt de materiaalfreak in hem naar boven. Het zit hem in de “fine-tuning” en dan zie je dat hij zijn vak echt beheerst. 

We verlaten het terrein van het 3-landenpunt en rijden naar de rand van het bos. Terug de kegeltjes uit de rugzak om een zone af te zetten waar we een noodstop oefenen. Piece of cake natuurlijk : gewoon je remmen hard dichtknijpen, een mooie streep in de keien trekken en we staan stil.... fout dus. Hier gaat het over het gecontroleerd remmen zonder slippen en de verdeling van de remkracht tussen voor- en achterrem en dat in combinatie met je houding op de fiets. 

 

En zo gaat de voormiddag verder : op het eerste gezicht lijken het eenvoudige oefeningen maar telkens zie je dat voor je vertrouwde manier van rijden (of naast je fiets lopen) er alternatieven zijn die gemakkelijker, efficienter, leuker en veiliger zijn. 

 

De tijd vliegt voorbij en het wordt etenstijd. Terug naar het 3-landenpunt. Op de terras van de taverne vinden we gelukkig een plaatsje in de schaduw. Ik mag een van de salades uitkiezen en ga voor de zalmsalade. Weer een meevaller : zelden zoveel sneetjes zalm bovenop een fikse berg groenten gezien. Tijdens het eten bespreken we nog even de voormiddag maar ook over andere dingen wisselen we van gedachten tot het tijd is voor het tweede gedeelte. 

Terug in het bos (heerlijk fris...) komt de schrik in alle hevigheid opzetten als ik zie welke helling Maichel voor mij in petto heeft. Ik mag even te voet gaan kijken (lief hee) en zie het echt niet meer zitten.Veel te steil naar mijn goesting, dat lukt hier nooit. Via een minder steile kant (eigenlijk de weg terug naar boven) mag ik even “opwarmen”. Beneden in de put lijkt de eerste helling toch iets minder erg... zou ik dan toch... Ik hoef er niet lang over na te denken. “We gaan even de aanloop verkennen en je mag stoppen vlak voor de helling...” Geen probleem maar verder dan dat... 

 

1e poging : ik verzamel al mijn moed en daar gaan we. Net op het “moment suprème” keert mijn geest echter terug naar de tweede oefening : de noodstop. Mijn voorwiel heeft al enkele centimeters van de afdaling mogen proeven... nu nog de rest. 
2e poging : zelfde aanloop, geen noodstop maar met de juiste techniek zonder problemen naar beneden. Ik geloof het zelf bijna niet. Ook poging 3 en 4 lukken nu zonder moeilijkheden. 

 

Op naar het laatste gedeelte van de dag. Een tochtje in het duitse gedeelte van het drielandengebied. 
Langs een prachtige bostrack dalen we af tot in een weide. Aan de overkant terug het bos in voor een lange klim tot we opnieuw bovenaan een heuvel uitkomen. Vandaar langs een pad vol losse stenen terug naar beneden. 

 

Alle puzzelstukjes van de clinic komen hier terug samen. We ronden het tochtje in een verzengende hitte af. De laatste slotkim naar het 3-landenpunt leg ik deels te voet af : geveld door de warmte want 2 dagen later lukt het wel om boven te geraken. 

In de tarverne sluiten we de dag met een frisse cola af. Voor mij zijn alle verwachtingen meer dan ingelost en ook Maichel is tevreden met mijn progressie. Je ziet zo dat dit voor hem veel meer is dan een “bijverdienste”. Het doorgeven van zijn ervaring en kennis is zijn echte drijfveer en ook al is er toevallig voor deze clinic maar 1 deelnemer, hij gaat ervoor. Met zijn relaxte stijl en zijn lange ervaring als lesgever kan hij echt het verschil maken. Ik kan dus alleen maar besluiten om zijn MTB-clinic's aan iedereen aan te raden. 

 

 

met dank aan Luc van den Berghe

© Mikeys Bike Adventures | Tac'tik Maastricht 2014

Login
Visit Mikey on YouTube
Visit Mikey on Picasa
Visit Mikey on Facebook
englishflag
item5 visuals item6 item1a trainingen item4 guestbook guestbook item7 about mikey about mikey item8 contact contact item12 agenda item10 links item11 item20 mikey's workshop mikey's workshop maloja1